top of page

ORTHONYXSIE - PLAATSING VAN EEN NAGELBEUGEL

Een gespecialiseerd voetverzorger of podoloog kan met een nagelbeugeltechniek de nagel opnieuw begeleiden tot normale groei. Dit is meestal een vrij langdurig proces waarbij de patiënt alert moet zijn voor roodheid of pijnklachten zodat hij dan onmiddellijk contact kan opnemen met zijn gespecialiseerd voetverzorger. In feite is de nagelbeugeltechniek de enige methode om de groei van de nagel te reguleren en de druk te verminderen. Met andere woorden het doel is om de nagels weer terug te brengen tot normale pijnloze groei. Dit is nodig omdat teennagels soms een te bolle vorm kunnen krijgen. Dat kan leiden tot vervelende klachten zoals pijn en ingroeien in de huid. Het doel van nagelbeugels is om bijv. een gekrulde nagel platter te maken of een ingegroeide nagel uit de nagelplooi te houden. Op deze manier wordt de nagel tijdens zijn groei als het ware begeleid om correct te groeien en zo pijnlijke ongemakken te verhinderen en te voorkomen. Er wordt m.a.w. een beugeltje op de nagel geplaatst om alzo de druk van de nagel uit de nagelwal te halen.

Kortom, op die manier is de nagelregulatietechniek (orthonyxie) een uitstekende techniek om nagelproblemen zoals ingegroeide nagels en vormverandering(en) van de nagel te behandelen

Nagelbeugels kunnen van een speciale ijzerdraad of kunststof zijn gemaakt.

Een nagelbeugeltje van ijzerdraad wordt met een tangetje op maat gemaakt, dwars over de nagel geplaatst en met kunsthars vastgezet. De nagelbeugel duwt boven op het bolle deel terwijl de uiteinden van de beugel net onder het nagelrandje haken. Zo dwingt de beugel de nagel langzaam weer terug in een vlakke vorm. De nagelbeugel wordt steeds na een aantal weken een stukje verplaatst totdat de nagel recht is uitgegroeid en de pijnklachten verdwenen zijn.

Er zijn ook nagelbeugels van dun chirurgisch metaal en minder goed zichtbare nagelbeugels van glasvezelversterkte kunststof. In beide gevallen gaat het om een smalle strip die dwars over de nagel wordt gelijmd. De strip duwt de bolle nagel langzaam terug in zijn rechte vorm. Deze nagelbeugels kunnen meegroeien met de nagel, maar soms moet de beugel enkele keren worden herplaatst voor een goed resultaat.


Orthonyxsie - Plaatsing van een Nagelbeugel: Diensten

De meest gebruikte (bekende) nagelbeugels zijn:

De BS Spange is een doorzichtige, plastieken beugel die op maat gemaakt wordt en relatief gemakkelijk en snel te plaatsen is. Deze beugel is een vlakke, uit kunststof vervaardigde veer, optisch onopvallend, waterdicht en overlakbaar. Deze “veer” wordt met behulp van een applicator over de volledige breedte van de nagel gekleefd. hierdoor neemt de spange de kromming van de nagel aan. Doordat de spange weer terug wil naar zijn oorspronkelijke vorm, worden de zijkanten van de nagel opgelift en zal de nagel minder convex (bol) worden naarmate hij groeit. Het omkrullen van de nagel wordt tenietgedaan en zo kunnen ingegroeide nagels in de toekomst voorkomen worden. Bovendien ervaart de klant onmiddellijke pijnverlichting. Deze spange moet bij het aanbrengen soms worden bijgeslepen om de spanning correct in te stellen. Nadeel van deze beugel is dat hij iets minder stevig is en snel breekt, waardoor hij eerder geschikt is voor matige probleemnagels. Een Spange kan ook gebruikt kan worden bij irritaties in de nagelwal en is ze zeer geschikt zijn voor diabetici.

Orthonyxsie - Plaatsing van een Nagelbeugel: Diensten

De Onyclip is een 'taaie' in zijn soort. Hij bestaat uit metaal uit verschillende diktes en kan daardoor ook bij ernstig vervormde nagels worden gebruikt. Ook deze wordt volledig op maat gemaakt. Het onyclip nagelcorrectiesysteem verlicht de pijn door vermindering van de druk op het nagelbed. Deze beugel wordt vrnl. toegepast om ingegroeide, involutieve nagels te corrigeren en/of te begeleiden, kortom om de nagel weer terug te brengen tot een normale pijnloze groei. Bij risicopatiënten (diabetici, reumapatiënten en kankerpatiënten) is deze beugel geen optie (kans op wondjes)

Bij de ring van Ross Fräser maakt de gespecialiseerd voetverzorger in regel eerst een kunstnagel op grond van een siliconen afgietsel van de echte nagel. Met behulp van deze kunstnagel wordt een omega-vormige beugel gemaakt van Remanitdraad, dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor de tandtechniek. Deze beugel wordt exact op maat gemaakt en is bedoeld om de nagel in de juiste vorm te houden. De omega-vorm in de beugel is bedoeld om de spanning van de beugel te regelen. Vervolgens wordt de beugel geplaatst. Deze zal met de nagel mee naar voren groeien en moet op een bepaald moment indien nodig weer naar achteren worden geplaatst.

De diverse nagelbeugels die op de markt zijn verschillen van vorm en materiaal en hebben elk hun specifieke voor- en nadelen afhankelijk van de conditie van de patiënt en de nagel.Een aantal voorbeelden:

Orthonyxsie - Plaatsing van een Nagelbeugel: Diensten
Orthonyxsie - Plaatsing van een Nagelbeugel: Pro Gallery
bottom of page