ALGEMENE VERZORGINGSTIPS & VOETHYGIËNE
Verzorging
Luister naar uw voeten
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, uw medisch pedicure kan daar vaak bij helpen.
Voeten wassen
Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liefst niet met zeep. Blijf niet te lang in het water met uw voeten want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af met een propere handdoek, vooral tussen de tenen. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.
​
Gebruik een voetencrème
Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen.
Bij ieder seizoen hoort een voetencrème, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Vraag dus aan uw pedicure welke crème u in welk seizoen het best kunt gebruiken.
Voorkomen
Voorkom problemen bij het knippen van uw nagels
Het correct knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De scherpe hoeken mag u zonodig zéér beperkt afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond daar dit het ingroeien van teennagels bevordert.
​
Voorkom ingegroeide teennagels
Dit is een pijnlijke aandoening welke meestal voorkomt aan de grote teennagel. Een ingegroeide teennagel moet zo snel mogelijk worden verholpen.
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:
druk door slecht passende schoenen
het verkeerd knippen van nagels
een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie
Verhelp eeltranden aan de hiel
Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen met een open hiel loopt. Hierdoor 'hangt' de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Dit is een echt zomerverschijnsel.
De ‘aanwas’ van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn.
Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!
Laat kloven behandelen
Bij een minder elastische huid kan de huid barsten, wat resulteert in kloven. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, meer bepaald als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.
Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:
1 x per week raspen op een natte huid
iedere avond de voeten insmeren met een hydraterende voetencrème
Als er echt een kloof dreigt, laat dit dan direct behandelen door de medisch pedicure om veel pijn te voorkomen.
Schoenen kopen (zie verder)
Voor gezonde voeten zijn correcte en goed passende schoenen een noodzaak. Schoenen koopt u het beste in de namiddag daar uw voeten in de loop van de dag opzwellen. Zo voorkomt u knellende schoenen en… voetproblemen!
Laat bij elke aankoop uw voeten opmeten (staande positie). Let ook op de breedte van de schoen en los dit niet op door een maatje groter te nemen als de schoen te smal is... Naast de lengtemaat wordt de breedte van een schoen weergegeven door letters gaande van E tot H (meest gebruikelijke).
Let er op dat u beide schoenen past. Veel mensen hebben namelijk één voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet.
​
Schimmelinfectie aan de voethuid of de nagels
Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, neem dan een aparte propere handdoek
Uw voeten zijn de fundamenten van uw hele lichaam. Uw volledige lichaamsgewicht steunt op uw voeten.
Zij verrichten verrassend veel arbeid met de grootste precisie, bij iedere stap. Wanneer deze samenwerking uit balans geraakt, kan dit een belemmering vormen. Denk maar aan een vervelende likdoorn ('eksteroog') die verhindert om normaal te stappen. Die afwijkende gang kan op zijn beurt een invloed hebben op uw rug, heupen, knieën en enkels.
Een degelijke voetverzorging is belangrijk voor iedereen, leeftijd speelt geen rol. Het maakt niet uit of u nu veel zit, staat of loopt.
Wie is gebaat bij een professionele voetverzorging ?
senioren
andersvaliden
zorgbehoevenden
sportbeoefenaars (wandelen, lopen, fitness, voetbal, basket, tennis, ...)
dragers van veiligheidsschoenen
staande beroepen
modebewuste vrouwen
kinderen
etc
Bij bepaalde aandoeningen:
hallux valgus – hallux rigidus
diabetes
reuma
spastische voeten
verwaarloosde voeten
etc
In het bijzonder is een pedicurebehandeling zeer belangrijk voor risicopatiënten. Bij diabetici wordt tijdens de behandeling rekening gehouden met de aandoening en worden de voeten grondig gecontroleerd op wondjes.
Ook voor reumapatiënten is een regelmatige behandeling aangeraden. Hun voeten zijn kwetsbaarder en gevoeliger dan de voeten van mensen zonder reuma.
Kan Reumatoïde artritis voorkomen worden of uitgesteld door Omega-3 vetzuren ? Wat we hierover al weten.
Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte. Deze ontsteking ontstaat doordat het afweersysteem zich om nog
onbekende redenen tegen het eigen lichaam keert. Ontsteking komt voor in en rond de gewrichten.
Meestal treedt deze ontsteking op in voeten en handen, maar alle gewrichten zijn vatbaar voor reumatoïde artritis.
De exacte oorzaak is nog onbekend maar het is waarschijnlijk te wijten aan een defect immuunrespons.
Let op: Voeding vervangt u medicamenteuze behandeling niet !
Omega-3 vinden we terug in onze voeding ,voornamelijk in makreel en zalm, sardienen of rivierpaling.
Maar onderzoek heeft gebleken dat personen die extra omega-3 supplementen namen de ziekte minder snel vorderde en dat de symptomen verminderde.
Meer informatie vind je hier
​
SCHOENADVIES – WAT ZIJN GOEDE SCHOENEN ?
Waar let je nu het best op bij het kopen van schoenen en waarom zijn goede schoenen zo belangrijk?
Er zijn zeer veel verschillende soorten schoenen: Wandelschoenen, balletschoenen, sandalen, slippers, pumps, sportschoenen, veiligheidsschoenen, etc.
Schoenen bieden bescherming aan de voeten tegen vuil, een harde ondergrond, kou etc. De vorm van de schoen is zeer mode-gevoelig.
Let bij het kopen van nieuwe schoenen zeker op de volgende punten:
Koop schoenen aan het einde van de dag. Voeten kunnen in de loop van de dag dikker worden.
Pas beide schoenen in de winkel. Voeten kunnen links en rechts in lengte verschillen.
Goede schoenen zijn gemaakt van materiaal dat lucht en vocht doorlaat: materiaal dat 'ademt'. Leer ademt over het algemeen prima. Er zijn ook moderne kunststoffen die ademen.
Voeten kunnen naar mate de leeftijd vordert iets groter worden.
Zorg ervoor dat de hak niet hoger is dan 2 vingers (maximaal 4 cm).
Zorg ervoor dat de schoen sluit over de wreef. Riempjes, bandjes, klittenband of veters kunnen de schoen goed vasthouden over de wreef.
De zool moet niet te glad zijn. Bij voorkeur rubber of een andere stroef materiaal zo mogelijk met een profiel.
Als u de schoen in de hand heeft kunt u de schoen als volgt testen:
-
Is de schoen rond de hiel stevig? Voel met uw duim of de achterzijde van de schoen in te drukken is.
-
Buigt de schoen waar uw tenen buigen als u op uw tenen staat? Als u de schoen buigt is dat ongeveer bij de bal van de voet. Dan is de schoen goed. De zool hoort niet ergens anders te buigen.
-
De zool van de schoen mag niet te slap zijn. Probeer de neus en de hak van de schoen in tegengestelde richting te draaien (“wringen”). Gaat dit moeilijk dan is de zool stevig en dus goed.
Tips tijdens het passen van je schoenen:
-
De schoen moet aan de voorkant een duimbreedte langer zijn dan de voet. U kunt dit staand laten meten door de schoenverkoper. Ook kunt u de voet staand naar voren schuiven en controleren of er een vingerdikte ruimte ontstaan achterin de schoen. Tot slot is het een manier om de omtrek van de voet uit te knippen op papier en in de schoen te leggen. Voor bij kinderen is dit een handige manier om de juiste maat te bepalen.
-
De schoen moet breed genoeg zijn, maar niet te breed. Tijdens het lopen mogen de tenen niet naar voren schuiven. Ook moeten de tenen niet tegen de zijkant van de schoen gedrukt worden.
-
Controleer of de tenen genoeg ruimte hebben. Als u staat moet u de tenen nog een beetje omhoog kunnen wiebelen.
Steunzolen, soms zijn ze noodzakelijk:
Draagt u steunzolen hou er dan rekening mee dat de schoen een uitneembaar voetbed heeft. Neem de steunzolen mee tijdens het passen. Dit voorkomt pasproblemen achteraf.
De podoloog herkent en behandelt klachten aan uw voeten en houding die te maken hebben met de stand van uw voeten. Daarnaast is hij gespecialiseerd in de kennis van voetzorg bij reuma en diabetes, en van (risico's bij) de kindervoet in de groei. Schoen en zool behoren een eenheid te vormen met de voet. Daarom is de podoloog ook een schoenspecialist.
Schoenaanpassing, aangepaste schoenen, dáár moet de drager blij van worden!
Orthopedische schoenen worden vaak voorgeschreven door specialisten in het ziekenhuis aan mensen met voet- en enkelklachten. Afhankelijk van de klacht wordt er een OVAC, een semi-orthopedische schoen (ook wel OS-B genoemd) of een volledig orthopedische schoen (ook wel OS-A genoemd) voorgeschreven.
Semi-orthopedische schoenen
Semi-orthopedische schoenen zijn fabrieksmatig geproduceerde schoenen met een aantal speciale aanpassingen die de klachten helpen verminderen. In deze schoen is er ruimte voor een op maat gemaakt voetbed. Semi-orthopedische confectieschoenen zijn zeer geschikt om optimaal te worden afgestemd op uw klachten, zelfs de sluiting van de schoenen kan worden aangepast. U bent dan minder afhankelijk van anderen bij het aan- en uittrekken. Er is keuze uit een ruime collectie schoenen.
Volledig orthopedische schoenen
Met volledig orthopedische schoenen worden de meest uiteenlopende voetproblemen behandeld. De schoenen zijn exact op maat gemaakt met een leest die is vervaardigd op basis van uw voetafdruk. In overleg met uw specialist stemt de orthopedisch schoenmaker de voorwaarden af waaraan uw schoen moet voldoen. Gelukkig kan tegenwoordig ook bij volledig orthopedische schoenen rekening worden gehouden met uw persoonlijke wensen. Samen met de orthopedisch schoenmaker overlegt u wat uw stijl is. Ook overlegt u samen welke kleuren en materialen er gebruikt worden. In de periode dat uw schoenen op maat worden gemaakt, ziet u de orthopedisch schoenmaker een aantal keer om uw schoenen te passen.
Voetklachten door slechte schoenen ? Schoenen die slecht passen kunnen de devolgende voetklachten veroorzaken:
-
Een pijnlijke voorvoet
-
Hallux valgus (scheve grote teen)
-
Scheve stand van andere tenen
-
Likdoorns
-
Eeltplekken
-
Blaren
Goede schoenen kunnen voetproblemen niet altijd voorkomen. We denken wel dat uw kans op voetproblemen kleiner wordt als u goede schoenen draagt. Als u al voetklachten heeft, kunnen goede schoenen ervoor zorgen dat uw klachten minder worden.
Bij de voetklachten Top-10 - waaraan denk je dan?
Eelt
Eeltkloven
Ingegroeide nagel
Kalknagel
Likdoorn
Schimmelnagel
Traumanagel
Wratten
Zweetvoeten
Zwemmerseczeem
Waaraan ikzelf heel veel belang hecht:
HYGIËNE IS VOOR MIJ ZEER BELANGRIJK
na iedere behandeling worden de gebruikte materialen grondig gereinigd in de ultrasoon cleaner
Wat velen nog niet wisten over Medihoney Antibacteriële medicinale honing
Antibacteriële medische honing, kan zowel gebruikt worden voor chronische als voor acute wondverzorging. Heelt de wonde, beschermt de wonde door het vormen van een antibacteriële barrière, vermindert de geur en zorgt voor een snelle, doeltreffende autolytische wondreiniging.
Rechtstreeks op de wonde aanbrengen. De wonde volledig bedekken met de medische honing. Daarna een geschikt steriel wondverband aanbrengen over het product en over de wonde. Naargelang de hoeveelheid wondvocht kan de medische honing tot 7 dagen op de wonde blijven.
100 % Medihoney ® antibacteriële honing
Merk: Medihoney
Aflevervorm: Zalf
Type product: Verzorgingsproduct
Effect: Genezend
Aangewezen bij: Brandwonden, Doorligwonden, Wonden
Het belang van (persoonlijke)hygiëne, ziekte en preventie, een gezonde woning kan niet genoeg benadrukt worden
Open daarom zeker eens de bijgevoegde link.
Negen leuke voetenfeiten die je nog niet wist:
​
Er zijn van die dingen die je gewoon leuk vindt om te weten of om door te vertellen. Feiten over je voeten bijvoorbeeld !
Feit 1
Vrouwen hebben maar liefst vier keer zo vaak last van voetproblemen als mannen. Waarschijnlijk komt dat door het te lang dragen van hoge hakken. Toch die hippe naaldhakjes maar eens vaker verruilen voor comfortabele gympen.
Feit 2
Je voet bestaat uit maar liefst 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden en 10 spieren of pezen.
Feit 3
Alle botjes in beide voeten vormen samen een kwart van alle beenderen in je lichaam.
Feit 4
Met een stappenteller zou je waarschijnlijk meten dat je zo’n zeven kilometer per dag loopt. Iemand van 70 jaar heeft dus ongeveer vier keer de aarde rondgewandeld.
Feit 5
Je kunt je teennagels beter eerst met een kleurloze lak (basecoat) lakken. Je nagel is vrij poreus en als alleen een gekleurde laak aanbrengt, zou je nagel op den duur verkleuren.
Feit 6
Shoppen voor schoenen kun je het beste aan het eind van de dag doen. Na een dag winkelen zijn je voeten namelijk opgezwollen en heb je zowat een maat groter nodig. Stel je voor dat je ’s morgens je (nog) slanke voeten in een paar fantastische schoenen steekt en je die mooie stappers in de loop van de dag moet uittrekken, omdat ze knellen. Om van alle gevolgen (blaarvorming, eelt, likdoorns) maar niet te spreken.
Feit 7
Volgens verschillende geneeswijzen weerspiegelen je voeten je gezondheid. De eerste symptomen van ziektes, zoals hart- en bloedvatproblemen, treden volgens hen op aan je voeten.
Feit 8
Het is bijna een wonder als je geen zweetvoeten hebt. Twee voeten hebben samen ongeveer 250.000 zweetkliertjes die ruim een kwart liter vocht per dag afscheiden.
Feit 9
Je kunt zelf meten welke schoenmaat je nu echt hebt. Ga met blote voeten op een stuk karton staan en teken de omtrek af. Neem de afbeelding van de grootste voet en meet hier de afstand van het puntje van de grote teen tot de hiel. Dat is je voetlengte. In de tabel vind je vervolgens welke schoenmaat daarbij hoort.
Het zesstappenplan voor als jij thuis bij jezelf een voetverzorging uitvoert:
Week je voeten in een badje lauw zeepwater gedurende 10-15 minuten. Spoel je voeten met koud water af en droog ze goed af.
Knip de teennagels altijd recht en niet te kort. Dit kan het ingroeien Mutualrond af.
Vijl de teennagels netjes glad zoals je vingernagels.
Gebruik een voetvijl om uw eeltknobbeltjes af te slijten en dode huid te verwijderen. Begin met de ruwe kant van de voetvijl. Ga over de gebieden die zeer hard en droog zijn. Ga verder met de zachte kant van de voetvijl, besteed vooral veel aandacht aan je hielen en voetzolen. Herhaal op de andere voet.
Spoel je voeten af.
Breng een voetcrème aan op de voet en het been.
Interessante lectuur: